Taulujen sijoitteluun ei ole yhtä oikeata sääntöä. Taulut ovat kuitenkin oleellinen osa onnistunutta sisustusta ja tämän takia on hyvä hallita muutama perussääntö jotta huoneen sisustuksesta tulisi mahdollisimman tyylikäs.

 

Huone ja väärimaailma

Taulujen valinnassa kannattaa huomioida huoneen yleinen ilme sekä värimaailma. Kokonaisuus kannattaa suunnitella mahdollisimman harmoniseksi. Taulujen asettelun lähtökohta onkin, että taulut liitetään osaksi miljöötä ja kalusteita.

 

Taulun koko ja sijainti

Kannattaa hyödyntää huoneessa jo olemassa olevat katseenvangitsijat. Esimerkiksi olohuoneessa tyypillinen taulun paikka sohvan yläpuolella, silloin taulu huomataan koska sohva toimii yleensä huoneessa katseenvangitsijana.
Näyttävä taulu kaipaa ympärilleen tilaa eikä välitä kilpailijoista. Ei liian isoa taulua liian ahtaaseen paikkaan (esim. kahden oven väliin). Tauluille pitää jäädä tilaa ”hengittää”. Pienemmistä tai ei-niin-näyttävistä tauluista saa hyviä kollaaseja eli rykelmiä. Kokonaisuus kannattaa suunnitella mahdollisimman harmoniseksi – hajallaan olevat taulut viestivät rauhattomuutta.

Kollaasit kannattaa koota niin, että taulujen yläreunat ovat samalla korkeudella. Kollaaseissa taulut on aseteltava riittävän lähelle toisiaan – muuten vaikutelma on helposti hajanainen.
Kaikissa tauluissa ei välttämättä tarvitse olla samantyylisiä ja värisiä kehyksiä. Tärkeintä on että sekä taulut että kehykset tuntuvat viihtyvän yhdessä.

Mikäli taulut asetellaan vapaasti, kannattaa noudattaa yhtenäisiä linjoja. Joko niin, että ylä- tai alareunat on tasattu. Noudata taulujen sijoittelussa pysty- tai vaakalinjoja.
Sopiva korkeus tauluille on oman katseen tasolla. Mikäli huone on erityisen korkea taulun voi asettaa hieman ylemmäksi.
Tauluja ei ole pakko kiinnittää seinään, vaan niitä voi asetella hyllyille, lipastojen päälle tai isommankin taulun voi sijoittaa vaikkapa lattialle.

 

 

Lyhyesti:

  • Huomioi huoneen yleinen väriskaala sekä tunnelma, ripusta tauluja jotka täydentävät huoneen ilmapiiriä.
  • Suunnittele ripustus etukäteen lattialla, jotta se on helppo toteuttaa.
  • Isot taulut tarvitsevat yleensä ympärilleen tilaa. Pienemmistä tauluista voi luoda hienoja kollaaseja.
  • Taulut asetetaan niin, että seinällä olevat esineet ja taulut ovat tasapainossa keskenään, eikä edestä katsottuna kumpikaan puoli näytä painavammalta.
  • Taulujen sijoitteluun ei ole yhtä oikeaa sääntöä. Luo juuri sinun näköisesi sisustus.